preskoči na sadržaj
Školska knjižnica

Dobrodošli!

NAŠA VODITELJICA KNJIŽNICE: Ivana Erceg Mihatov, dipl.knjižničar

 

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE:

 

                         UTORAK  7.30-13.30 svaki treći i četvrti utorak u mjesecu

                       SRIJEDA   7.30-13.30

                       ČETVRTAK  7.30-13.30

 

KONTAKT:

023/266-733

 

 

       Suvremena je školska knjižnica informacijsko i komunikacijsko središte kvalitetne škole. Ona je, kao izvor informacija i znanja, prije svega namijenjena učenicima i učiteljima za potrebe redovne nastave, ali je i potpora svim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima škole, mjesto okupljanja i provođenja slobodnog vremena. Školski knjižničar nositelj je djelatnosti školske knjižnice te se od njega očekuje profesionalni pristup u komunikaciji i radu, sposobnost razumijevanja korisničkih potreba te posjedovanje informacijskih vještina i znanja o svrsishodnoj i kvalitetnoj uporabi informacija. Djelatnost knjižničara u školskoj knjižnici obuhvaća neposrednu odgojnu-obrazovnu djelatnost: stručnu – knjižničnu, te kulturnu i javnu djelatnost.

       Zadaća suvremene školske knjižnice potpora je obrazovnim ciljevima i zadacima zacrtanim nastavnim planom i programom kroz osiguravanje pristupa izvorima znanja koji će učenike potaknuti na različite ideje u procesu iskustvenog učenja i omogućiti im stjecanje stvaralačkog iskustva pri uporabi i kreiranju informacija. Radi postizanja zacrtanih ciljeva nužna je suradnja s učenicima, učiteljima i roditeljima.

       U današnjem je društvu informacijska pismenost jedna od važnih sastavnica čovjekove pismenosti uopće. Ona uključuje razumijevanje i uporabu informacija, ne samo iz klasičnih izvora znanja, već i onih posredovanih suvremenom tehnologijom. Upravo u edukaciji ovog oblika pismenosti školska knjižnica treba imati važnu ulogu jer poučava učenike samostalnom projektno-istraživačkom radu, potiče ih na stvaralačko i kritičko mišljenje pri pronalaženju, selektiranju, vrednovanju i primjeni informacija.

 

 

On-line katalog          Aktivnosti         Korisni linkovi

 
 

“Klikaj odgovorno” naziv je radionice društva za komunikacijsku i medijsku kulturu održane u našoj školi, a na kojoj su sudjelovali učenici viših razreda. Ova radionica ima za cilj educirati djecu o prijetnjama u virtualnom svijetu. Vrste nasilja na internetu, međuvršnjačko nasilje,  razlike između nasilja na internetu i u stvarnom životu te  uvjeti korištenja društvene mreže Facebook samo su neke od tema o kojima su učenici mogli čuti i raspravljati na ovoj radionici. Mnoga djeca nisu bila upoznata s time kako se obraniti od takvog nasilja, a sada znaju da se za pomoć osim roditeljima, profesorima i stručnoj službi mogu obratiti i  Hrabrom telefonu, Centru za sigurniji Internet, putem aplikacije Red Button, te samom Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu.  To društvo osnovano je 2011 godine , a  organiziranjem edukativnih radionica, predavanjima o medijima, putem radijskih emisija, simpozija, istraživanja, studijskih putovanja,  suradnjom s drugim institucijama,  žele poboljšati medijsku i komunikcijsku kulturu građana, a ovakvim radionicama i osvijestiti javnost na sve veći problem nasilja na internetu.

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Upisi u srednju školu

 


Anketa (mala)
Za pretraživanje interneta najviše koristim:

Pano

(Kliknite na sliku i pogledajte još neke učeničke radove)

preskoči na navigaciju