preskoči na sadržaj

Osnovna škola Braća Ribar Posedarje

Školska knjižnica

Dobrodošli!

NAŠA VODITELJICA KNJIŽNICE: Ivana Erceg Mihatov, dipl.knjižničar

 

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE:

 

                        PONEDJELJAK  09:00 - 15:00h

                        UTORAK 9:00 - 15:00h

                        SRIJEDA  9:00 - 15:00h

 

KONTAKT:

Telefon: 023/266-733

E-mail: jelena.ivanisevic1@skole.hr

 

 

       Suvremena je školska knjižnica informacijsko i komunikacijsko središte kvalitetne škole. Ona je, kao izvor informacija i znanja, prije svega namijenjena učenicima i učiteljima za potrebe redovne nastave, ali je i potpora svim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima škole, mjesto okupljanja i provođenja slobodnog vremena. Školski knjižničar nositelj je djelatnosti školske knjižnice te se od njega očekuje profesionalni pristup u komunikaciji i radu, sposobnost razumijevanja korisničkih potreba te posjedovanje informacijskih vještina i znanja o svrsishodnoj i kvalitetnoj uporabi informacija. Djelatnost knjižničara u školskoj knjižnici obuhvaća neposrednu odgojnu-obrazovnu djelatnost: stručnu – knjižničnu, te kulturnu i javnu djelatnost.

       Zadaća suvremene školske knjižnice potpora je obrazovnim ciljevima i zadacima zacrtanim nastavnim planom i programom kroz osiguravanje pristupa izvorima znanja koji će učenike potaknuti na različite ideje u procesu iskustvenog učenja i omogućiti im stjecanje stvaralačkog iskustva pri uporabi i kreiranju informacija. Radi postizanja zacrtanih ciljeva nužna je suradnja s učenicima, učiteljima i roditeljima.

       U današnjem je društvu informacijska pismenost jedna od važnih sastavnica čovjekove pismenosti uopće. Ona uključuje razumijevanje i uporabu informacija, ne samo iz klasičnih izvora znanja, već i onih posredovanih suvremenom tehnologijom. Upravo u edukaciji ovog oblika pismenosti školska knjižnica treba imati važnu ulogu jer poučava učenike samostalnom projektno-istraživačkom radu, potiče ih na stvaralačko i kritičko mišljenje pri pronalaženju, selektiranju, vrednovanju i primjeni informacija.

 

 

On-line katalog          Aktivnosti         Korisni linkovi


 
 

“Klikaj odgovorno” naziv je radionice društva za komunikacijsku i medijsku kulturu održane u našoj školi, a na kojoj su sudjelovali učenici viših razreda. Ova radionica ima za cilj educirati djecu o prijetnjama u virtualnom svijetu. Vrste nasilja na internetu, međuvršnjačko nasilje,  razlike između nasilja na internetu i u stvarnom životu te  uvjeti korištenja društvene mreže Facebook samo su neke od tema o kojima su učenici mogli čuti i raspravljati na ovoj radionici. Mnoga djeca nisu bila upoznata s time kako se obraniti od takvog nasilja, a sada znaju da se za pomoć osim roditeljima, profesorima i stručnoj službi mogu obratiti i  Hrabrom telefonu, Centru za sigurniji Internet, putem aplikacije Red Button, te samom Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu.  To društvo osnovano je 2011 godine , a  organiziranjem edukativnih radionica, predavanjima o medijima, putem radijskih emisija, simpozija, istraživanja, studijskih putovanja,  suradnjom s drugim institucijama,  žele poboljšati medijsku i komunikcijsku kulturu građana, a ovakvim radionicama i osvijestiti javnost na sve veći problem nasilja na internetu.


Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Upisi u srednju školu
Anketa (mala)
Za pretraživanje interneta najviše koristim:
Pano

        

(Kliknite na sliku i pogledajte još neke učeničke radove)

CMS za škole logo
Osnovna škola Braća Ribar Posedarje / Športska 3, HR-23242 Posedarje / os-brace-ribar-posedarje.skole.hr / ured@os-brace-ribar-posedarje.skole.hr
preskoči na navigaciju